Monday, December 26, 2011

Breast Pump


Hehe.. Sebenarnya tengah pikir nak beli breast pump yang mana paling berbaloi nak beli. Dah baca banyak review pun still tak boleh decide. Lagi pulak bila rasa nak beli membuak-buak (terutama bila baru dapat gaji or jalan-jalan tengok barang baby), asyik terpikir takut nanti kat Mom & Baby Expo boleh dapat better deal. Last-last bila keluar memang tak beli apa la... Semalam pun jalan-jalan tengok barang baby lagi, tapi takde yang berkenan pun... Yang berkenan pulak macam mahal.. Hehe. Nak cari yang murah-murah aje, nak yang best pulak tu. Memang la susah. Huhu. Anyway, surfing-surfing tadi jumpa table kat bawah ni... Tak tau la info dia accurate ke tak.. tapi senang la sikit nak wat comparison.
Breast Pump Comparison Chart
Source: http://www.breastpumpdeals.com/breast-pump-comparison-chart.html

I nak yang electric punya, so yang dalam my list sekarang are:
1. Medela Swing
2. Ameda Purely Yours
3. Medela Freestyle
and yang terbaru sekali tengah tengok-tengok is Avent Isis IQ Uno (memandangkan yang Duo tu mahai, hehe)... dalam chart ni takdak.

So yang mana satu pilihan hati? Kadang-kadang rasa nak beli yang single pump dah cukup. Pastu terasa macam makan masa pulak nak pump nanti. Sebab niat di hati memang nak breast feed lama-lama sikit baby ni, insyaAllah...

Yang Ameda tu macam best, sebab ada closed system. So susu tak masuk dalam tiub and into the system. Tapi bila takda power point, kena pakai battery sampai 6 bijik. Tapi I baca-baca, kene pakai normal alkaline battery tu baru it works. If pakai rechargeable battery, won't work sebab katanye orang-orang ni, rechargeable battery ni slightly under power than alkaline battery. Unless, you guna 2-3 alkaline batteries + rechargeable batteries. Tu pun tahan dalam 4 hari je, if you pump around 4 times per day, 15-20mins each session. Kat office tu pun susah nak cari tempat yang ada power point tapi tertutup. Kecuali surau la. Hehe. Amboi, banyak nya nak beli battery! Tapi I rasa.. if kat office pun, 2 session je kot guna pump tu... Susah-susah, gi je la surau kan?

Freestyle pulak mahal. Hehe. Ni kalau ada duit memang terus beli kot? Tapi... ade je tapi die kan? Haha. Die takde closed system. Banyak jugak baca orang yang ada masalah susu termasuk kat dalam tiub... takut die mengalir masuk dalam motor je la... Taktau la kenape. Sebab angin ke, position tak betul ke... Tak pernah baca betul-betul lagi pasal ni. Lagipun kita boleh multi task bila pakai FS ni... so memang jimat masa la kan.

Yang Avent ni, susah nak cari compatible bottles ek? Unless memang pakai botol dia kot. Botol boleh tahan mahal jugak, hehe. Avent ni kalau tak silap, if takde power point, boleh manually pump... boleh pakai battery juge, 4 battery AA.

Medela Swing ni pulak.. sama macam Ameda, if takde power point, kena pakai 4 battery AA.

Kalau hal rosak-rosak tu, semua model I baca review dia ada ja yang rosak... Tapi kalau boleh dah beli mahal-mahal, harap tahan lama la kan?

So... so far I rasa I akan beli Ameda Purely Yours tu... taktau la lagi 2 - 3 hari rasa nak beli yang lain punya kaa.. Hehe.

6 comments:

ReYNa said...

i pon same la.3 pilihan tu.tp kalo bajet lebih mmg nak freestyle. huhu.tahla..bila mau beli ni.

thisisfarhana said...

tu r.. jom la beli together gether.. yang paling murah yang rm1350 tu la kan...yg e mums and dad shop tu.. ke ade yg lagi murah?

thisisfarhana said...

tapi tadi i jumpa ada yag murah kat littlemiracles3. avent duo pun rm1000 je.. ingatkan mahal.. tengok kat website mane tah mahal betul. tp nak kena pakai botol dia je la pulak kan. huhu

ReYNa said...

ha;ah.baik beli sekali nnti senang.rasa yg tu plg murah la.littlemiracles tu ada website ka?ke u ckp pasal littlewhiz?huhu

thisisfarhana said...

littlemiracles3.blogspot.com .. tu pun rm1350. tp 3 months warranty je kot..

ReYNa said...

ok gak blog tu.yg e mums n dad shop tu pon ok.sbb ada la penah tgk blogger yg beli ngan dia